Geschiedenis

Spoorsingel station

Oud perron aan de Spoorsingel

Laten we eerst een korte reis door de geschiedenis van Schoonhoven maken voordat we vertellen waarom deze stad zo’n geweldige plek is om te wonen. Het is tenslotte de rijke geschiedenis die deze stad zijn kleur en karakter heeft gegeven.

De historie van schoonhoven

Schoonhoven staat ook wel bekend als de Zilverstad. In de 13e eeuw vestigden veel zilversmeden zich hier. Ze werden door de kasteelheren van het Zevender kasteel gevraagd om sieraden te maken. Interessant is dat de stad nog steeds talloze juweliers herbergt én het is de enige plek in Nederland waar je de opleiding tot edelsmid kunt volgen. Een bezoek aan het Zilvermuseum is zeker een aanrader. 

Spoorsingel station

Bovendien is Schoonhoven een vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie. Vanuit de lucht zijn de contouren nog duidelijk zichtbaar. De Veerpoort, de enige overgebleven stadspoort, maakt sinds 1600 deel uit van de waterkering. Bij extreem hoog water worden de deuren gesloten. De watertoren uit 1901 is een ander overblijfsel uit het verleden. Vroeger diende de watertoren als verblijf voor de zilversmeden, maar tegenwoordig kun je er overnachten. Een unieke ervaring waar historie en hedendaags comfort samenkomen met een prachtig uitzicht.

Sfeerfotografie Schoonhoven Spoorsingel 9673

Zo is het ook bij de Spoorsingel; de geschiedenis zet de toon voor de ontwikkeling. Wist je dat hier ooit een groene vestingwal en dat het totale project volgt de contouren van de vestingwal. In het project laten we ook op mooie wijze de identiteit van de plek terugkomen, waar de punt van het bastion in de grond zou moeten zijn! Het oude stationsgebouw is het markante middelpunt van de nieuwe buurt. Dit pand is een waardevol stuk cultureel erfgoed in Schoonhoven en werd oorspronkelijk gebouwd als verblijf en woning voor spoorwegmedewerkers.

Spoorsingel geschiedenis trein

Spoorlijn 1982

202407 Wonen aan de Spoorsingel Fase 2 Vogelvlucht 01 Fase 1 2 LR