27-02-2025
Architecten aan het woord
Martijn Graafmans en Mariana Pazos van A3 Architecten hebben de woningen en appartementen in project Aan de Spoorsingel ontworpen. Voordat ze zich achter de tekentafel begaven, deden ze onderzoek naar de locatie. Wat zijn de huidige kwaliteiten en wat vertelt de geschiedenis van de plek? Een aantal zaken viel op, en daar zijn ze mee aan de slag gegaan. Martijn en Mariana nemen je mee in hun verhaal.
Zoveel groen, daar moet iets mee gedaan worden
A3 Architecten ontwerpt vanuit de gebruiker en het karakter van de plek. Het bureau start daarom altijd met een onderzoek. Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat de kwaliteiten van de plek optimaal tot hun recht komen, en dat de bewoners er ook van kunnen genieten?
Mariana en Martijn: “In het geval van Wonen aan de Spoorsingel zagen we dat de plek op de overgang tussen landschap en stad ligt en dat er veel groen aanwezig is. Door als het ware twee rijen met woningen te creëren ontstaat er een middengebied. In dit fantastische, groene autoluwe gebied kunnen kinderen spelen en buurtbewoners elkaar ontmoeten. Haaks daarop hebben we diverse openingen gemaakt, zodat je vanaf de straat tussen de bomen door het landschap kunt zien. Verder hebben we met diepe voor- en achtertuinen gezorgd voor een natuurlijke overgang tussen huis en openbaar groen."
Van verleden naar heden
Ook de interessante geschiedenis van de plek was een inspiratiebron voor het architectenduo. Schoonhoven is van origine een vestingstad. Op deze plek stond geen vestingmuur, er was een vestingwal. “Met de diepe groene voortuinen verwijzen we naar deze groene vestingwal. De Spoorsingel, met een prachtige bomenrij, volgt de vorm van de vestingwal, en dat blijft zo. Precies op de plek waar het appartementengebouw komt te staan stond vroeger een bastion, wat de ietswat driehoekige vorm van het gebouw verklaart.”
In de architectuur hebben Mariana en Martijn teruggegrepen naar een recenter verleden. Ze kozen voor een industriële architectuurstijl waarmee wordt verwezen naar de fabriekspanden die hier stonden. Mariana: "Als je naar de woningen en de appartementengebouwen kijkt, zie je dat de roedeverdeling, tinten baksteen en dakvorm doen denken aan een oud fabriekspand. Door te kiezen voor deze architectuurstijl krijgt deze buurt een heel eigen uitstraling en blijft het stationsgebouw een uniek pand dat eruit springt, zeker omdat we het gebouw in de opzet wat ruimte hebben gegeven."
Details en materialen
Zowel de vesting- als de spoorgeschiedenis komen terug in de materialen en details die zijn toegepast. Straks zie je veel zink en staal, stoer metselwerk, betonnen elementen, bijzondere hekwerken en natuurlijk de cortenstalen kolom met huisnummer. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt.
Martijn: "Dit komt doordat we veel aandacht hebben besteed aan de details van de gebouwen en de woningen en alles eromheen. Door de buurt als geheel te ontwerpen maakt het een heel krachtig statement en wordt de buurt met de jaren alleen maar mooier. Als de nieuwe wijk straks gebouwd en bewoond is, gaan we zeker nog eens kijken."